bucuria penitei proiect

BUCURIA PENITEI

Este un proiect de prevenire a abandonului scolar, menit sa faciliteze accesul copiilor defavorizati la un drept fundamental al copilului: dreptul la educatie, in conformitate cu Legea nr 272/21.04.2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.

In prezent Asociatia Serviciilor Sociale C.O.P.I.I.- Crestem Oameni Puternici Importanti Independenti”, desfasoara un proiect de prevenire a abandonului scolar destinat copiiilor dintr-o zona rurala, Sat Semlacul Mic respectiv Semlacul Mare din judetul Timis.

Proiectul demarat sub numele: 'Bucuria Penitei', are ca beneficiari 24 copii, cu varste cuprinse intre 2-13 ani, proveniti din familii cu diferite probleme sociale din comunitate. Acestia vor beneficia de urmatoarele servicii:

  • servicii educationale - inscrierea la gradinita, oferirea unui mijloc de transport prin care, 7 beneficiari ai proiectului sa poata ajunge la cea mai apropiata gradinita, oferirea suportului financiar pentru rechizite scolare, imbracaminte si oferirea unei mese pe zi, monitorizarea frecventarii gradinitei, organizarea unor activitati de ergoterapie si ludoterapie.
  • servicii sociale - consiliere in intocmirea dosarelor in vederea de obtinerii ajutoarelor oferite de stat gen: alocatii monoparentale(unde este cazul), ajutor social, intocmirea dosarului de inscriere la gradinita/scoala.
  • facilitarea accesarii serviciului medical - inscrierea la medic de familie(cei care nu beneficiaza de acest serviciu) asigurarea efectuarii vizitelor periodice la medicul de familie.

Scopul acestui proiect este unul bine determinat, nu doar de a introduce acesti copiii in sistemul educational ci si de a:
  • Reduce rata abandonului scolar si a infractionalitatii.
  • Contribuie la dezvoltarea durabila economica si sociala, prin facilitarea accesului la educatie
  • Reprezinta o masura de combatere a saraciei si excluziunii sociale - beneficiind de educatie timpurie, cei mai saraci copii, un segment extrem de important in Romania, au sanse mai mari sa nu abandoneze scoala, sa isi gaseasca un loc de munca care sa le asigure un venit decent.